PANONSKA OAZA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PrijemLatest imagesTražiRegistruj sePristupi
Zadnje teme
» Sadnice Voća - Najbolji Izbor za Vaš Voćnjak!
Hrcak Icon_minitimePet Okt 25, 2024 10:09 am od usluzni

» Prodaja event opreme
Hrcak Icon_minitimePet Okt 25, 2024 10:05 am od usluzni

» Potrebne radnice za čišćenje posle krečenja, poplava, požara
Hrcak Icon_minitimeČet Okt 24, 2024 4:56 pm od Biografija

» Potrebne radnice za mašinsko čišćenje podova i tepiha

» Potrebne radnice za čišćenje nameštaja

» Potrebne radnice za čišćenje kola ( Smart vozila )
Hrcak Icon_minitimeUto Okt 22, 2024 5:39 pm od Biografija

» Potrebne radnice za čišćenje stanova
Hrcak Icon_minitimeUto Okt 22, 2024 5:38 pm od Biografija

» Potrebne predradnice sa B kategorijom 50-70.000
Hrcak Icon_minitimeUto Okt 22, 2024 5:38 pm od Biografija

» Čajna Gljiva Kombuha - starter
Hrcak Icon_minitimeUto Okt 22, 2024 4:18 pm od aleksandar12

Naj bolji poslanici
Sirijus
Hrcak Vote_lcapHrcak Voting_barHrcak Vote_rcap 
Nina
Rin Tin Tin
anja_x
SAN-ANA
Beba
DONAU
grujica
vasko
usluzni
Novembar 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
KalendarKalendar
Statistike
Imamo 549 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je marko31

Naši korisnici su poslali ukupno 54208 članaka u 3618 teme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 13 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 13 Gosta :: 2 Provajderi

Nema

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 302 dana Pon Okt 21, 2024 12:59 am

Hrcak

Ići dole 
5 posters
AutorPoruka
SAN-ANA
Panonski admiral
Panonski admiral
SAN-ANA

Broj poruka : 1724
Godina : 43
Datum upisa : 08.05.2008

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Hrcak   Hrcak Icon_minitimeUto Maj 13, 2008 12:46 am

Hrčak pripada familiji Muridae iz reda Rodentia. Potiču sa Evroazijskog područja gde naseljavaju pustinje, stepe i rečne pojaseve. Najmanje vrste su veličine oko 5,3 cm i težine oko 100 gr dok neki od `džinova` dosežu i 34 cm i skoro kilogram težine. Hrcak ostaje budan sve do jutra, veseo i aktivan. Noćne su životinje i retko su aktivni tokom dana. Ono nažalost u proseku traje svega dve do tri godine, koliki je životni vek ove životinjice Ako u jednom kavezu ima bar jedan hrčak sa uprljanim analnim otvorom (znak bolesti) nemojte iz tog kaveza kupiti nijednog hrčka. Za njega je važnija dobra nega i prostor za kretanje nego vaše bavljenje njime. Hrčak ne traži vazduh i sunce već mu je potrebna samo toplina (minimum 15 stepeni). Inače, ako je okolna temperatura niska, pašće u zimski san. On je osobenjak i voli da bude sam. Dakle, uopšte ne podnosi još jednog druga u kavezu. Može da do|e do krvavih obračuna. Samo patuljasti hrčak podnosi brata iz istog legla. Hrčka nikada ne treba ometati dok spava jer može da se razbesni, a ako se to češće ponavlja, onda može i da oboli. Drugo važno pravilo je da ga nikada ne hvatate odozgo (kao kada ga napada neprijatelj), već samo spreda ili sa strane. Kada su jako mali, treba da budu uz svoju mamu, otprilike 8 nedelja, a nakon tog vremena, treba ih razdvojiti, jer ako ih ima više u istom kavezu, skloni su tucama, pa neko može i da nastrada.

Životni prostor
Može se smestiti u jednostavan drveni ili metalni kavez ili u veću staklenu posudu. Životni prostor jednog hrčka treba da bude dugačak najmanje 30 cm, širok 25 cm i visok oko 20 cm. Dno pospite suvom travom ili piljevinom. Neophodno je da ovu podlogu menjate na svakih 15 dana ili češce. U kavez, kutiju ili staklenu posudu smestite hranilicu, pojilicu i igračke.Ukoliko živi zatvoren, hrčak je sklon gojaznosti, što dalje vodi poremećaju metabolizma i slabljenju imunološkog sistema. Najjednostavnije rešenje je dobro poznata vrteška Kavez treba postaviti na mesto zaklonjeno od direktnih sunčevih zraka, promaje i vlage. Prostorija u kojoj hrcak boravi temperatura vazduha mora uvek da bude ista. Ovaj ljubimac voli da obitava u čistom ambijentu, a naročito mu smetaju zadimljene prostorije. Ako je smešten u takvom ambijentu, hrčak često oboljeva i živi kraće.

Igračke za hrčka

Veoma je vazno da igracke budu plasticne ili metalne posto oni na svemu ostre zube. Omiljena igracka mu je tocak koji se vrti i sluzi mu za istrcavanje. Vazno je da se tada hrcak ne uznemirava jer je tada veoma plasljiv.Lavirint je još jedna veoma zanimljiva igračka za hrčka u kojoj on neobično puno uživa. Lavirint možete napraviti tako što ćete na ravnu površinu montirati malene letvice koje obrazuju stazice. Na letvicama ostavite nekoliko šupljina, kroz koje će se hrčak provlačiti. Neke od stazica pretvorite u `slepe ulice` zatvarajući ih odgovarajućim vratancima. Sigurno najjednostavnija od svih navedenih igračaka je obična kartonska ili plastična cev. Njen otvor treba da je dovoljno veliki da životinja može komotno da se provlači kroz nju.

Jelovnik za hrčka

Karakteristično za hrčka je da u prirodi hranu skuplja i nosi u svojevrsnim `kesicama` unutar usne duplje. Osnova hrane su žitarice i biljna hrana uz dodatak koštunjavih plodova koje koriste za temeljno čišcenje i oštrenje zubića koji glodarima rastu tokom celog života. dovoljno im je davati npr. 2-3 oraha ili lešnika na dan. Takođe ih možete hraniti i vrhovima grančica raznih voćki ili klasjem pšenice.
Povremeno u obrok dodajte po jedno kuvano jaje, voće, celer, šargarepu ili zelenu salatu koja za hrčka predstavlja pravu poslasticu. Usitnjene ljuske od kuvanih jaja su dobar izvor kalcijuma i drugih minerala. Treba ga hraniti jednom dnevno i to uveče.
Osim ove hrane Vaš ljubimac će se uvek obradovati raznovrsnim kašama, makaronama, sitnom mesu i drugim [odgovarajućim] ostacima sa vaše trpeze.

Ciscenje kaveza

Dva puta nedeljno, izvadi hrcka iz kaveza, baci staru piljevinu i eventualne ostatke hrane, operi dno kaveza, a zatim stavi u njega svežu piljevinu, ali mu ostavi bar deo starih "krpica" iz gnezda, jer on to tako voli. Dok cistiš kavez, proveri i hrckovo zdravstveno stanje. Ako primetiš da su "kuglice" koje ostavlja za sobom mekane, moguce je da ima proliv. Ako ih ne pronadeš, možda pati od zatvora.

Kozne infekcije

Može da se desi da tvoj hrcak "zakaci" i neku kožnu bolest. Ako primetiš da gubi dlaku, da se preterano ceše, da mu se koža peruta ili je preosetljiva na dodir, najverovatnije je u pitanju neka alergija, gljivicno oboljenje ili su ga napali kožni paraziti.
Nazad na vrh Ići dole
Rin Tin Tin
Panonski admiral
Panonski admiral
Rin Tin Tin

Broj poruka : 8248
Godina : 45
Datum upisa : 26.04.2008

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Re: Hrcak   Hrcak Icon_minitimePet Maj 16, 2008 10:30 pm

Hrcak Cute-h10

Hrcak Rn-ani10
Nazad na vrh Ići dole
.:SunFlower:.
Clan
Clan
.:SunFlower:.

Broj poruka : 58
Godina : 38
Datum upisa : 28.05.2008

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Re: Hrcak   Hrcak Icon_minitimeSre Maj 28, 2008 2:40 pm

ja sam imala hrcka,do pre nekih 3 meseca,ai uginula mi je Cuuuucaaa plac
Hrcak Dsc00410
Nazad na vrh Ići dole
Rin Tin Tin
Panonski admiral
Panonski admiral
Rin Tin Tin

Broj poruka : 8248
Godina : 45
Datum upisa : 26.04.2008

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Re: Hrcak   Hrcak Icon_minitimeSre Maj 28, 2008 3:40 pm

Zao nam je ... Crying or Very sad plac
Nazad na vrh Ići dole
wolfchica
Panonski gusar
Panonski gusar
wolfchica

Broj poruka : 403
Godina : 39
Datum upisa : 18.05.2008

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Re: Hrcak   Hrcak Icon_minitimeSre Maj 28, 2008 9:47 pm

i meni je zao Crying or Very sad
imala sam dva hrcka ranije..

* Mrvica *
Novi clan
Novi clan

Broj poruka : 7
Datum upisa : 20.03.2010

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Re: Hrcak   Hrcak Icon_minitimeSub Mar 20, 2010 3:59 pm

Zdravo! Smile
Ja sam nova na forumu..Smile
I drago mi je sto ce moj prvi post biti bas na temi "Hrcak" Smile
Ja imam ..jednog malog blesana kao kucnog ljubimca...a ovo je on...
I zove se Zucko... Hrcak 805350

Hrcak 2libl3s

I njegov zamak... Smile

Hrcak Sypdg8
Nazad na vrh Ići dole
* Mrvica *
Novi clan
Novi clan

Broj poruka : 7
Datum upisa : 20.03.2010

Hrcak Empty
PočaljiNaslov: Re: Hrcak   Hrcak Icon_minitimeSub Mar 20, 2010 4:00 pm