Zadnje teme | » Cepana drva za ogrev i ljuspice za potpaluPet Nov 08, 2024 10:06 am od usluzni » Prodajem ili menjam poslovni prostor(lokal) u Banja LuciPon Nov 04, 2024 11:52 am od usluzni » Brig 645 rib plovilo sa izuzetnim voznim karakteristikamaNed Nov 03, 2024 12:02 am od usluzni » Popravljam sve vrste makaza i mehanizama na krevetima, dvosedima i trosedimaNed Nov 03, 2024 12:01 am od usluzni » Voćne sadnice za jesenju sadnju!Sub Nov 02, 2024 11:59 pm od usluzni » Potrebna negovateljica za kucnu neguSub Nov 02, 2024 3:19 pm od usluzni » Izdajem lokal-poslovni prostor na ZlatiboruSub Nov 02, 2024 10:13 am od oglasise » Sadnice Voća - Najbolji Izbor za Vaš Voćnjak!Pet Okt 25, 2024 10:09 am od usluzni » Prodaja event opremePet Okt 25, 2024 10:05 am od usluzni |
Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Statistike | Imamo 549 registrovanih korisnika Najnoviji registrovani član je marko31
Naši korisnici su poslali ukupno 54212 članaka u 3622 teme
|
Ko je trenutno na forumu | Imamo 9 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 9 Gosta Nema Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 302 dana Pon Okt 21, 2024 12:59 am |
|
| narodne pesme | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
SAN-ANA Panonski admiral
Broj poruka : 1724 Godina : 43 Ort : pancevo Datum upisa : 08.05.2008
| Naslov: Re: narodne pesme Sre Sep 24, 2008 7:37 pm | |
| Добар јунак добар сан уснио: сан је лажа, а бог је истина". Кад дођоше граду Цариграду, диже царе силовиту војску, отидоше преко мора сињег на арапску љуту покрајину, те узимљу по мору градове, четрдесет и четири града. Кад дођоше под Кара-Окана, Окан бише три године дана," Окан бише, узет не могоше;. Марко с'јече арапске јунаке, па све главе пред цара износи, а цар Марку бакшише поклања. То Турцима врло мучно било, па говоре цару честитоме: „Господине царе Појазете, Марко није јунак николико, веће мртве одсијеца главе и пред тебе на бакшиш доноси". То зачуо Краљевићу Марко, па се моли цару честитоме: ,,Господине, царе поочиме, мене јесте сутра крсно име, крено име лијеп данак Ђурђев; већ ме пусти, царе поочиме, да прославим моје крсно име по закону и по обичају; и дај мене побра Алил-агу, да се с миром понапијем вина", Од ина се цару не могаше, веће посла Краљевића Марка да он слави своје крсно име, и даде му побра Алил-агу. Оде Марко у гору зелену подалеко од војске цареве, па разапе бијела шатора, под њим сједе пити мрко вино са својијем побром Алил-агом. Кад ујутру јутро освануло, одмах позна стража од Арапа да у војсци не имаде Марка, па повика стража од Арапа: „Сад навали, љута Арапијо! Нема оног страшнога јунака на шарену коњу великоме". Тад навали љута Арапија, оде цару триест хиљад' војске. Онда царе Марку књигу пише: „Брже ходи, мој посинко Марко! Пропаде ми триест хиљад' војске" Али Марко цару одговара: ,,Када брже, царе поочиме! Још се нисам вина напојио, а камоли у славу устао!" Кад је друго јутро освануло, опет виче стража од Арапа: „Навалите, љута Арапијо! Нема оног страшнога јунака на шарену коњу великоме". А Арапи јуриш учинише, оде цару шесет хиљад' војске. Опет царе Марку књигу пише: „Ходи брже, мој посинко Марко! Пропаде ми шесет хиљад' војске". Али Марко цару одговара: ,,Чекај мало, царе поочиме! Још се нисам добро почастио с кумовима и с пријатељима". Кад је треће јутро освануло, опет виче стража од Арапа: „Навалите, љута Арапијо! Нема оног доброга јунака на шарену коњу великоме". А Арапи јуриш учинише, оде цару сто хиљада војске. Онда царе Марку књигу пише: _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
| |
| | | SAN-ANA Panonski admiral
| Naslov: Re: narodne pesme Sre Sep 24, 2008 7:39 pm | |
| Добар јунак добар сан уснио: сан је лажа, а бог је истина". Кад дођоше граду Цариграду, диже царе силовиту војску, отидоше преко мора сињег на арапску љуту покрајину, те узимљу по мору градове, четрдесет и четири града. Кад дођоше под Кара-Окана, Окан бише три године дана," Окан бише, узет не могоше;. Марко с'јече арапске јунаке, па све главе пред цара износи, а цар Марку бакшише поклања. То Турцима врло мучно било, па говоре цару честитоме: „Господине царе Појазете, Марко није јунак николико, веће мртве одсијеца главе и пред тебе на бакшиш доноси". То зачуо Краљевићу Марко, па се моли цару честитоме: ,,Господине, царе поочиме, мене јесте сутра крсно име, крено име лијеп данак Ђурђев; већ ме пусти, царе поочиме, да прославим моје крсно име по закону и по обичају; и дај мене побра Алил-агу, да се с миром понапијем вина", Од ина се цару не могаше, веће посла Краљевића Марка да он слави своје крсно име, и даде му побра Алил-агу. Оде Марко у гору зелену подалеко од војске цареве, па разапе бијела шатора, под њим сједе пити мрко вино са својијем побром Алил-агом. Кад ујутру јутро освануло, одмах позна стража од Арапа да у војсци не имаде Марка, па повика стража од Арапа: „Сад навали, љута Арапијо! Нема оног страшнога јунака на шарену коњу великоме". Тад навали љута Арапија, оде цару триест хиљад' војске. Онда царе Марку књигу пише: „Брже ходи, мој посинко Марко! Пропаде ми триест хиљад' војске" Али Марко цару одговара: ,,Када брже, царе поочиме! Још се нисам вина напојио, а камоли у славу устао!" Кад је друго јутро освануло, опет виче стража од Арапа: „Навалите, љута Арапијо! Нема оног страшнога јунака на шарену коњу великоме". А Арапи јуриш учинише, оде цару шесет хиљад' војске. Опет царе Марку књигу пише: „Ходи брже, мој посинко Марко! Пропаде ми шесет хиљад' војске". Али Марко цару одговара: ,,Чекај мало, царе поочиме! Још се нисам добро почастио с кумовима и с пријатељима". Кад је треће јутро освануло, опет виче стража од Арапа: „Навалите, љута Арапијо! Нема оног доброга јунака на шарену коњу великоме". А Арапи јуриш учинише, оде цару сто хиљада војске. Онда царе Марку књигу пише: _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
| |
| Naslov: Re: narodne pesme Sre Sep 24, 2008 7:46 pm | |
| Тад протужи Краљевићу Марко уз кољено цару поочиму: „Господине, царе поочиме, Б'јели су ми двори похарани, вјерна ми је љуба заробљена, стара мајка с коњма прегажена, из ризнице однесено благо, однио га Мина од Костура". Њега тјеши царе господине: „Не бој ми се, мој посинко Марко! Ако су ти двори изгорели, љепше ћу ти дворе начинити поред мојих' кo и моји што су; ако ти је благо однесено, да т' учиним агом харачлинским, пак ћеш више блага сакупити; ако ти је љуба одведена, бољом ћу те љубом оженити". Ал' говори Краљевићу Марко: „Фала тебе, царе поочиме! Кад ти станеш мене дворе градит, мене хоће сиротиња клети: „Гле крвника Краљевића Марка! Они су му двори изгорели, а ови му пусти останули!" Да м' учиниш агом харачлинским, ја харача покупит не могу док не свежем ништа и убога, па ће мене сиротиња клети: „Гле крвника Краљевића Марка! Оно му је благо однесено, а ово му остануло пусто!" А што ћеш ме женит другом љубом, кад је моја љуба у животу? Већ дај мени триста јаничара, покуј њима криве косијере, и дај њима лагане мотике, ја ћу ићи бијелу Костуру, не би л' своју повратио љубу". Цар му даде триста јаничара, покова им криве косијере, и даде им лагане мотике. Јаничаре сјетовао Марко: „Браћо моја, триста јаничара, ви идите бијелу Костуру. Кад дођете ка Костуру граду, вама ће се Грци радовати: ,,Благо нама, ево нам аргата! Јевтино ће радит винограде". Ви немојте, браћо моја драга, већ падните под Костуром градом, пијте вино и бистру ракију, докле и ја у Костур не дођем". Отидоше триста јаничара, отидоше бијелу Костуру, Марко оде Светој Гори славној, причести се и исповједи се, јер је многу крвцу учинио; па обуче рухо калуђерско, пусти црну браду до појаса, а на главу капу камилавку; па се баци Шарцу на рамена, оде право бијелу Костуру. Када дође Мини од Костура, ал' он сједи, рујно пије вино, а Маркова служи му га љуба Пита њега Мина од Костура: „Ој, бога ти, црни калуђере, откуд тебе тај шарени коњиц?" Вели њему Краљевићу Марко: ,,Ој, бога ми, Мина господару, ја сам био у царевој војсци на арапској љутој покрајини, тамо бјеше једна будалина по имену Краљевићу Марко, и он тамо јесте погинуо: и ја њега јесам сахранио по закону и по обичају, дадоше ми коња од подушја". _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
| |
| Naslov: Re: narodne pesme Sre Sep 24, 2008 7:47 pm | |
| Кад то зачу Мина од Костура, од радости на ноге скочио, па говори Краљевићу Марку: „Бе аферим, црни калуђере, ево има девет годин' дана како чекам ја такове гласе: Маркове сам похарао дворе, похарао, огњем попалио, вјерну сам му љубу заробио, још је за се нијесам вјенчао; све сам чеко док погине Марко, а сад ћеш ме ти вјенчати с њоме". Узе књигу Краљевићу Марко, књигу узе, те Мину вјенчава, да са киме, већ са својом љубом! Па сједоше рујно пити вино, вино пити и веселити се ал' говори Мина од Костура: „Чујеш, Јело, и срце и душо! Досад си се Марковица звала, а одсада Минина госпођа. Иди, душо, у ризнице доње, те донеси три купе дуката, да дарујем црна калуђера". Оде Јела у ризнице доње, те донесе три купе дуката; не носи их од Минина блага, већ их носи од Маркова блага; и донесе сабљу зарђалу, па је даје црном калуђеру: „На ти и то, црни калуђере, од подушја Краљевићу Марку". Узе сабљу Краљевићу Марко, сабљу узе, па је загледује, па говори Мини од Костура: „Господару, Мина од Костура, је л' слободно на весељу твоме поиграти ситно калуђерски?" Вели њему Мина од Костура: „Јест слободно, црни калуђере, јест слободно, зашто не би било?" Скочи Марко на ноге лагане, обрну се и два и три пута, сав се чардак из темеља тресе; па потеже сабљу зарђалу, ману сабљом здесна на лијево, те он Мини одсијече главу, па повика из грла бијела: „Сад навал'те, моја аргатијо! Нема вама Мине од Костура", Навалише триста јаничара у дворове Мине од Костура, бијеле му дворе похараше, похараше, огњем попалише; Марко узе своју вјерну љубу и Минино он покупи благо, па отиде бијелу Прилипу пјевајући и поп'јевајући. _________________ Sreca nepada s neba ,vec se treba malo potruditi.
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: narodne pesme | |
| |
| | | | narodne pesme | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |